14/2/08

Uruguay!!!


Concepción del Uruguay, la Natàlia il’Adrián ens entretenen, ens passegen per la ciutat i ens porten a la costanera, platgeta del riu Uruguay des d'on podem divisar, a pocs metres, terra estrangera. Una tarda entretinguda, entre amics, on el mate perd protagonisme al costat de les famoses factures, uns dolços boníssims (bola de fraile, xurrus, tortas fritas...). Ah, i no us ho perdeu, per anar a la platja també s'ha de pagar!

Aprofitem abans de marxar per descarregar allò que ja pesa massa, una bona depilada integral casera, que ja tocava, i un bon tall de cabells al peu del moment a la república, bé no diem peus perquè l'estatua són dues mans gegants!

I anem cap a Colón, amb una jove parella d'amants tan apasionats que per poc paren a mig camí. I esperem, impacients, que obrin el pas del pont que ens separa d'Uruguay. Fa tres anys de la instal·lació de les papereres al votant del riu i les protestes per la contaminació i el moviment d'interessos polítics i econòmics que aquest negoci comporta fa que les mobilitzacions continuin encara ara, amb el tall d'aquest pas fronterís.

Aconseguim fer nit a Paysandú, on no ens esperava ningú i ens porten al "desfile de llamadas", una desfilada carnavalesca d'antigues arrels d'esclavitud amb batukada (tamboriles), "badetts", "barilleros" amb moviments extraordinaris de banderes, la mama vieja, el curandero, i les nenes mig despullades movent la cadera... També celebren el carnaval amb murgues, unes parodies socials amb representacions teatrals i musicals. Ens donen de sopar, la típica fainá (com una coca de farina) i ens acomiadem del dia amb una posta de sol després d'una plogudeta sobre el riu Uruguay per sortir l'endemà amb l'energia suficient per caminar i caminar a peu de carretera sense ni un peso uruguayà. I sabem que estem en aquest petit país perquè pel carrer tothom porta el termo i el mate sota el braç!

4 comentaris:

Evita ha dit...

Alba, Toni!
Veig que la febre viatgera no s'atura! Per aquí us trobem a faltar! Però en part estic de viatge amb vosaltres, descobrint gràcies a les vostres cròniques nous paisatges i nous móns!
Per cert, la superfície de Catalunya és d'aproximadament 32.000 km2!
Un petó molt gran!
Evita

neus roca ha dit...

quans mesos fora, intento recordar el dia que vau marxar i no puc, ja fa molt, moltíssim.
m'encanta, m'emociono al llegir les vostres paraules.
no sembla que faci tant, les persones ens acabem acostumant a les absències, absències d'altres persones, absències de diners, d'amor, d'amor potser no, segur k no..
l'amor és el que et sustenta, el que t'emociona. amor a la terra, a l'energia invisible, amor per les persones, pels animals, fins i tot per un vestit, aquell vestit que et vas posar en la primera trobada del teu amor..
suspirs d'amor.
suspirs de des-amor.
us enyoro i
us estimo
una abraçada immensa bonics!

neus roca ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Sýnthesis ha dit...

Hola, Toni i Alba, pel blog sabem de vosaltres, rodamóns. Des de Sýnthesis us recordem amb molt d'afecte i us enviem una bona abraçada
Rosa Maria